Przepis na przepyszne, diabelskie ciasto czekoladowe!

Przepis na przepyszne, diabelskie ciasto czekoladowe!

Trzeba przyznać, że diabelsko czekoladowe ciasto jest niebiańsko pyszne! Jest delikatne, puszyste, wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto i wspaniała kremowa czekoladowa masa, która nigdy do końca nie zastyga kusząc swym iście diabelskim połyskiem. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak przygotować pyszne, diabelsko czekoladowe ciasto. Przeczytaj go koniecznie!
Niezbędne składniki, które są potrzebne do przygotowania deseru, jakim jest pyszne, diabelsko czekoladowe ciasto!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim jest pyszne, pyszne, diabelsko czekoladowe ciasto to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników na ciasto jak: 50 g ciemnego kakao, 100 g ciemnego cukru muscovado, 250 ml wrzątku, 125 g miękkiego masła, 150 g cukru białego, 225 g mąki pszennej, 2 duże jajka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ½ łyżeczki sody oczyszczonej oraz ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Aby przygotować masę czekoladową będziesz potrzebować: 300 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60 %, 125 ml wody, 170 g masła oraz 30 g ciemnego cukru muscovado.
Przygotowanie deseru, jakim jest pyszne, diabelsko czekoladowe ciasto!
Przede wszystkim musisz mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać, odstawić. Potem kakao również przesiać, wsypać do drugiej miseczki, dodać do niego cukier muscovado. Następnie mieszając stopniowo wlewać do kakaowej mieszanki 250 ml wrzącej wody, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Potem trzeba masło ubić z cukrem do białości, dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować, wbić jedno jajko i od razu dodać 1 łyżkę mąki. Po czym zmiksować, dodać drugie jajko i znów mąkę, stopniowo dodawać pozostałą mąkę miksując cały czas. Następnie, powoli po łyżce wlewać rozpuszczone kakao z cukrem, mieszając masę łyżką lub szpatułką, ciasto przelać po równo do przygotowanych tortownic. Wszystko piec około 30 minut, wyjąć z piekarnika, przestudzić. Po czym trzeba czekoladę połamać na małe kawałeczki, masło pokroić w kostkę. Następnie musisz wodę wlać do rondla, wsypać cukier, zagotować. Pamiętaj, że jak tylko na powierzchni wody pojawią się bąbelki, zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę. Potem należy zamieszać, zostawić na chwilę by czekolada rozpuściła się, a następnie dokładnie wymieszać aż do otrzymania jednolitej, gładkiej, błyszczącej masy. Uważaj, ponieważ masa będzie bardzo lejąca! Na koniec trzeba zostawić masę czekoladową do całkowitego ostygnięcia, co jakiś czas zamieszać.
Potem jeden z blatów ciasta odwrócić do góry dnem, położyć na paterze, posmarować równomiernie 1/3 masy czekoladowej i przykryć drugim blatem ciasta.

Porady na temat win i alkoholi domowych, kulinarne inspiracje obiadowe i nie tylko. Przepisy na przepyszne wypieki. 

ul. Piątkowska 116, Poznań

805 254 123

kontakt@jastrząbek.pl