Przepis na przepyszny sernik z czekoladą!

Przepis na przepyszny sernik z czekoladą!

Trzeba przyznać, że kruche, czekoladowe ciasto, niezwykle delikatna masa serowa z dodatkiem rodzynek, czekoladowa, aksamitna polewa i soczyste lekko kwaskowe truskawki to coś niesamowitego! Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak przygotować pyszny, delikatny sernik z czekoladą. Przeczytaj go koniecznie!
Niezbędne składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania wyśmienitego deseru, jaki jest pyszny, delikatny sernik z czekoladą!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego, delikatnego sernika z czekoladą to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników na ciasto jak: 200 g mąki pełnoziarnistej, 25 g ciemnego kakao, 150 g zimnego masła oraz 50 g cukru pudru. Do masy serowej: 500 g twarogu tłustego, zmielonego trzykrotnie, 440 g serka typu włoskiego (np. Capri, Capresi) zmielonego trzykrotnie, 400 g śmietany 18%, 200 g drobnego cukru, 50 g budyniu waniliowego lub śmietankowego, 5 jajek oraz 80 g rodzynek. Ponadto będziesz potrzebować do polewy czekoladowej: 100 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej, 50 g masła oraz 500 g truskawek.
Przygotowanie deseru, jakim jest pyszny, delikatny sernik z czekoladą!
Przede wszystkim mąkę, cukier puder i kakao wsypać do miski, wymieszać, masło pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych składników, zagnieść ciasto. Po czym uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Potem dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Następnie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy, a pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 15 minut, wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Masa serowa: jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać, następnie po trochu dodawać zmielony ser, wsypać budyń, wymieszać, a na końcu dodać rodzynki. Po czym boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem i masę serową przełożyć do tortownicy. Następnie piekarnik rozgrzać do 150°C bez termo obiegu i piec 1,5 godziny. Zostawić sernik do ostygnięcia, wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki, dodać masło, miseczkę postawić nad rondlem z gotującą się wodą. Po czym mieszać masę do rozpuszczenia się całej czekolady i połączenia składników. Potem schłodzony sernik wyjąć z tortownicy, wierzch ciasta równomiernie polać ciepłą polewą czekoladową. Całość udekorować dowolnie truskawkami.

Porady na temat win i alkoholi domowych, kulinarne inspiracje obiadowe i nie tylko. Przepisy na przepyszne wypieki. 

ul. Piątkowska 116, Poznań

805 254 123

kontakt@jastrząbek.pl