Przepis na przepyszną zupę rybną!

Przepis na przepyszną zupę rybną!

Trzeba przyznać, że zupa rybna ma w Polsce złą sławę, a zupełnie niesłusznie, ponieważ to jeden z najbardziej aromatycznych i pysznych bulionów, jakie można przyrządzić. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak przygotować pyszną zupę rybną. Przeczytaj go koniecznie!
Zupa rybna – zaskocz wszystkich swoich znajomych!
Zacznijmy od tego, że by była pełna smaku, trzeba zaopatrzyć się świeże ryby, warzywa i oczywiście odpowiednio doprawiony bulion. Oczywiście świąteczna wersja zupy rybnej bazuje na karpiu – najlepsze będą do niej rybie głowy, kręgosłupy i ogony, których pozostaną po filetowaniu ryby do smażenia tzw. dzwonków. Chodzi oto, że jest w nich mnóstwo smaku, które podczas gotowani przejdą do bulionu.
Niezbędne składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania wyśmienitej zupy, jaką jest pyszna zupa rybna.!!!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie zupy, jaką jest pyszna zupa rybna to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia, albo cały mały karp ­ 1 sztuka, Bulion na włoszczyźnie Knorr ­ 1 sztuka, kromki chleba bez skórki ­ 4 sztuki, drobno posiekana marchew ­ 60 gramów, drobno posiekany seler ­ 60 gramów oraz śmietana kremówka ­ 250 mililitrów. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie produkty jak: kasza manna ­ 2 łyżki, mąka ­ 2 łyżki, zmielony czarny pieprz ­ 1 szczypta, żółtko ­ 1 sztuka, masło ­ 4 łyżki oraz olej do smażenia ­ 1 łyżka. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie składniki pora zabrać się przygotowanie pysznej zupy, jaką jest pyszna zupa rybna!!
Przygotowanie zupy, jaką jest pyszna zupa rybna
Przede wszystkim usuń z głowy karpia oczy i skrzela, umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Potem zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Po czym gotuj na małym ogniu przez 45 minut i przelej wywar przez sito do innego garnka. Następnie obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka. Potem rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę, włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy. Następnie na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Po czym podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu. Potem dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj, dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia. Na koniec wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Taką zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.

Porady na temat win i alkoholi domowych, kulinarne inspiracje obiadowe i nie tylko. Przepisy na przepyszne wypieki. 

ul. Piątkowska 116, Poznań

805 254 123

kontakt@jastrząbek.pl